Verplicht tot herplaatsing werknemer
09/12/2015
Sinds de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is het voor een werkgever moeilijker om een werknemer te ontslaan. Er moet namelijk sprake zijn van redelijke grond voor ontslag. Deze gronden zijn in de wet vastgelegd. Bovendien is ontslag of ontbinding van de arbeidsovereenkomst pas mogelijk als er voor de werknemer binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, geen andere passende functie mogelijk is of niet in de rede ligt.
Wanneer geen herplaatsingsverplichting?
Uit een uitspraak van de kantonrechter Rotterdam van 16 oktober 2015, kan voorzichtig geconcludeerd worden dat er geen verplichting tot herplaatsing is, als er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Het gaat hierbij om een dringende reden die ook een ontslag op staande voet zou rechtvaardigen. Denk bijvoorbeeld aan een verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer, waarbij van de werkgever niet verlangd kan worden dat het dienstverband voortgezet wordt.
Voor het overige is het aan rechters om te bepalen wanneer herplaatsing verder niet in de rede ligt.
Hoe ver gaat de herplaatsingsverplichting?
De verplichting tot herplaatsing houdt in dat een werkgever serieus op zoek moet naar mogelijke alternatieve functies. Zo blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter te Amsterdam van 22 oktober 2015. Verwijzen naar vacante functies is onvoldoende. Een werkgever moet onderzoek doen naar eventuele belemmering voor plaatsing in een bepaalde functie en daar waar mogelijk de belemmeringen wegnemen (bijvoorbeeld door aanbieden van scholing).
Vragen?
Heeft u vragen over de herplaatsingsinspanning of andere vragen op het gebied van arbeidsrecht, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen graag verder.