Tips bij letselschade
25/09/2016
Betrokken bij een ongeluk in het verkeer of op uw werk? Dan komt er, naast letsel, veel op u af. Er moet van alles geregeld worden. Onder meer met artsen, de arbodienst, de gemeente en de verzekering. Wat moet u vooral wel doen en vooral niet? Enkele tips waarop u als werkgever en werknemer terug kunt vallen.
Tips voor werknemers:
1. Schakel uw huisarts in
Heeft u lichamelijk of psychische klachten? Ga dan altijd direct naar uw huisarts. Ook als uw klachten verergeren of niet verdwijnen. Met name bij klachten aangaande whiplash is het van belang dat u een goed medisch dossier opbouwt. Vraag wanneer nodig om een verwijzing naar een therapeut of specialist.
2. Houd een dagboek bij
Noteer dagelijks welke klachten en/of beperkingen u ervaart, of deze verergeren en wat u doet om deze klachten tegen te gaan.
3. Bewaar nota’s en afspraken
Zorg voor een duidelijk overzicht van uw bezoeken aan onder meer de huisarts, ziekenhuis, therapeut en arbo-arts. Bewaar de afsprakenkaarten. Noteer ook alle gemaakte reiskosten en bewaar nota’s van medicatie, hulpmiddelen en overige kosten.
4. Machtiging
Teken nooit een machtiging waarmee u de aansprakelijke partij de mogelijkheid geeft uw medisch dossier op te vragen en in te zien.
5. Schakel op tijd een letselschadespecialist in
Als de schaderegelaar van de verzekeraar bij u thuis komt, is het goed dat u zich laat bijstaan door een letselschadespecialist. Beantwoord in ieder geval nooit zomaar vragen over uw gezondheidssituatie in het verleden. Ook als u zelfstandig ondernemer bent en uw onderneming komt vanwege uw afwezigheid in de problemen, is het belangrijk dat een letselschadespecialist overlegt met de verzekeraar zodat uw bedrijf kan blijven draaien. Als de aansprakelijkheid is erkend, komen de kosten van de letselschadespecialist voor rekening van de aansprakelijke verzekeraar.
Tip voor werkgevers:
Bent u werkgever en heeft één van uw werknemers te maken met een ongeval in privésfeer? Dan krijgt u te maken met diverse kosten. Zo moet u loon doorbetalen terwijl uw werknemer niet werkt en maakt u kosten voor re-integratie. U kunt de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval aanspreken voor vergoeding van deze schade. U kunt dat zelf doen of een eigen advocaat inschakelen. Het kan tevens handig zijn om contact op te nemen met de advocaat van de werknemer om de krachten te bundelen en de kans op succes van uw vordering te vergroten.