Tijdelijke verhuur van een woning: opletten geblazen
14/10/2019
Stel, je wilt je woning tijdelijk verhuren. Waar moet je dan op letten? De regels zijn aardig strikt. Alleen vermelden dat de huur tijdelijk is, biedt geen garantie dat de huurder er na de overeengekomen tijd uit gaat of moet gaan.
Sinds 1 juli 2016 geldt de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015. Hiermee wil men de doorstroming op de huurmarkt bevorderen en scheefwonen (het huren van een sociale woning door personen met een relatief hoog inkomen) tegen gaan.
Voor tijdelijke huurcontracten voor woningen (niet voor kamers) geldt het volgende:
- Eén tijdelijk huurcontract kan worden aangegaan voor een periode van minimaal zes maanden.
- De opzegtermijn voor de tijdelijke huurder bedraagt minimaal één maand.
- De opzegtermijn voor de verhuurder bedraagt minimaal drie maanden.
- Opzeggen kan zonder opgaaf van reden.
Maar verhuurders, let op:
- In de huurovereenkomst moet worden opgenomen hoe lang de huur maximaal duurt.
- Sluit géén tweede huurcontract met dezelfde huurder. Doe je dat wel, dan wordt de tweede huurovereenkomst geacht voor onbepaalde tijd te zijn aangegaan. De huurder heeft dan volledige huurbescherming.
- Laat de huurder (schriftelijk) weten dat de huurovereenkomst eindigt na afloop van de overeengekomen duur en doe dit uiterlijk één maand en maximaal drie maanden voor afloop. Doe je dit niet of niet op tijd en de huurder vertrekt niet, dan wordt de huurovereenkomst er een voor onbepaalde tijd en kan de huurder een beroep doen op huurbescherming.