Te vaak te laat op het werk: reden voor ontslag?
28/02/2022
Te vaak te laat op het werk: reden voor ontslag?
Om iemand te kunnen ontslaan, moet er sprake zijn van een goede reden. Eén daarvan kan zijn dat een werknemer vaak en veel te laat op zijn werk komt. Maar wat is ‘vaak’ en ‘veel te laat’?
In een uitspraak van de kantonrechter in Alkmaar van 18 januari jl. (te vinden met de zoekterm: ECLI:NL:RBNHO:2022:338) is ‘vaak te laat komen’ aan de orde gekomen.
Een monteur bij DNR Energy kwam volgens zijn werkgever in een half jaar tijd twaalf keer te laat op zijn werk. Zijn werkgever gaf aan dat hij steeds minimaal een half uur tot een uur en een enkele keer zelfs 2,5 uur te laat kwam. De werknemer werd op staande voet ontslagen. Als gevolg van dit ontslag op staande voet kreeg de werknemer geen transitievergoeding (een soort ontslagvergoeding) en ook geen WW-uitkering. De gevolgen van het ontslag waren voor hem dan ook aanzienlijk. Hij vorderde bij de rechtbank alsnog een transitievergoeding en betaling van achterstallig loon.
De monteur gaf in de procedure aan dat hij steeds hooguit een kwartier te laat kwam, dat hij tegen een burn-out aan liep, een enkele keer ziek was geweest en dat hij nooit eerder door zijn werkgever was gewaarschuwd om voortaan op tijd te komen. Het lukte hem echter niet om (voldoende) aan te tonen dat dit allemaal inderdaad zo was. De rechter gaf aan dat hij zich ziek had moeten melden als hij meende ziek te zijn en dat het voor zijn rekening kwam dat hij onder meer een aangetekende (waarschuwings)brief van zijn werkgever niet in ontvangst had genomen.
De rechter oordeelde dat er in dit geval sprake was van een zogeheten dringende reden, waarmee het ontslag op staande voet was gerechtvaardigd.
De grenzen die gelden voor een rechtsgeldig ontslag zijn niet op voorhand voor elke situatie te geven. De rechter zal steeds per geval moeten beoordelen of deze grenzen zijn overschreden en soms is dat duidelijker het geval dan anders. In bovengenoemde situatie heeft de rechter, met twaalf keer (behoorlijk) te laat komen in een half jaar tijd, geoordeeld dan het ontslag op staande voet terecht was.