Onterfd en toch recht op een erfenis
01/10/2020
Veel mensen vinden dat ieder zelf moet kunnen beslissen naar wie zijn of haar erfenis gaat. Door middel van het maken van een testament door een notaris kun je vastleggen wat je wilt met je nalatenschap. Bijvoorbeeld wie (een deel van) de nalatenschap krijgen? Of dat iemand bepaalde goederen krijgt of wellicht dat een kind onterft wordt.
Maar er is wel een beperking aan deze vrijheid. [CS1] [G2] In de wet is namelijk geregeld dat een kind bij onterving recht heeft op een legitieme portie. De legitieme portie houdt in dat kinderen die in een testament worden onterfd, toch recht hebben op een deel van de erfenis.
Een kind krijgt een geldvordering op de erfgenamen, die niet jegens de langstlevende echtgenoot of levensgezel van de erflater kan worden opgeëist. Een kind dat onterfd is, is zo geen erfgenaam die deelneemt aan de verdeling van de erfenis, maar een schuldeiser van de nalatenschap.
Er is discussie over afschaffing van deze regel. Minister Dekker heeft onlangs aangegeven dat wat hem betreft de regel niet wordt geschrapt. Hij verwijst naar de rechtsovertuiging dat aan kinderen en hun afstammelingen een deel van de nalatenschap van hun ouders toekomt. Ook is er in de huidige samenleving meer sprake van samengestelde gezinnen. Dat kan soms best ingewikkeld zijn. De legitieme portie biedt bescherming aan kinderen uit een eerder huwelijk die mogelijk worden benadeeld ten opzichte van kinderen uit een nieuwe relatie.
Conflicten na het overlijden over de nalatenschap komen geregeld voor. En dat is voor iedereen emotioneel en belastend in een vaak toch al moeilijke periode.
Bij SchoeBroek advocaten & mediators houden wij hier vanzelfsprekend rekening mee en helpen wij u graag met uw erfrechtelijke vragen.