Corona & werk: top 5 meest gestelde vragen
13/05/2020
Corona & werk: top 5 meest gestelde vragen
Op dit moment moet iedereen in Nederland thuisblijven bij klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Hierover krijgen we veel vragen, hieronder de vijf meest gestelde vragen én antwoorden op een rij.
- Kan een werknemer worden verplicht te blijven werken?
In principe wel. Maar, als de werknemer zich ziek meldt, dient de ziekmelding te worden gerespecteerd. Is de werknemer langer dan twee dagen ziek en/of wordt er getwijfeld aan de vraag of de werknemer ziek is, dan kan worden aangeraden om de werknemer zich te laten melden op het (telefonisch) spreekuur van de arbo- of bedrijfsarts. Deze arts zal laten weten of er naar zijn beoordeling sprake is van ziekte of niet.
- Kan een werknemer worden verplicht om thuis te werken?
Verplichten is een groot woord, maar werknemers moéten wel zo veel mogelijk thuis werken. De werkgever dient de werknemer hiertoe (binnen het redelijke) zo veel mogelijk de gelegenheid te bieden. Met het oog op de thans geldende COVID-19 maatregelen kan van de werknemer worden verwacht dat hij aan de geboden mogelijkheden tot thuiswerken meewerkt.
- Als er tijdelijk of blijvend geen werk is, heeft de werknemer dan recht op loondoorbetaling en zo ja, hoeveel van zijn loon kan hij doorbetaald krijgen?
In principe behoudt de werknemer het recht op het loon dat hij had kunnen verdienen als hij wel had gewerkt. Hieronder vallen ook eventuele toeslagen waarop de werknemer recht had. De werkgever kan onder omstandigheden wel een beroep doen op de nieuwe Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW).
- Kan een werkgever aanspraak maken op compensatie voor de nadelige gevolgen van COVID-19?
Ja. Tot 17 maart 2020 gold de regeling Werktijdverkorting (WTV) voor werkgevers. Deze regeling is op 17 maart 2020 met onmiddellijke ingang ingetrokken. Werktijdverkorting kan dus niet meer worden aangevraagd, wel kan er een beroep worden gedaan op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) die hiervoor in de plaats is gekomen. Dit is een subsidie in de vorm van een tegemoetkoming in de loonkosten ter hoogte van maximaal 90% van de loonsom.
- Kan een vastgestelde vakantie worden geannuleerd?
Dit kan, maar niet eenzijdig. Als de werknemer dit wil, moet hij overleggen met zijn werkgever. Alleen als de werkgever hiermee akkoord gaat kan de vakantie worden geannuleerd en blijft het eerder opgenomen vakantieverlof behouden.
Heb je vragen naar aanleiding van deze vijf vragen of heb je andere vragen. Bel of mail ons. Wij staan je graag bij met advies.