Corona & commerciële contracten: vragen van ondernemers
08/04/2020
Corona & commerciële contracten: vragen van ondernemers
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus proberen we als ondernemers er ook samen uit te komen als er problemen zijn. Dat neemt niet weg dat het goed is om in het gesprek met je contractspartij te weten wat je juridische positie is. Dat helpt om samen tot een passende oplossing te komen. Hieronder enkele vragen uit de praktijk.
Ik kan niet meer leveren zoals afgesproken en zie ook geen andere praktische oplossing. Wat nu?
Kijk eerst of het contract en/of je algemene voorwaarden een beëindigingsregeling heeft waar je een beroep op kunt doen. Als er sprake is van overmacht of onvoorziene omstandigheden kun je ook van je verplichting af.
Is er door corona sprake van overmacht?
Ja, als je door overheidsmaatregelen niet in staat bent de overeenkomst na te komen (denk aan sluiting horeca, verbod op evenementen, et cetera.).
Wat zijn de gevolgen van een geslaagd beroep op overmacht?
De ondernemer hoeft niet na te komen en de andere partij kan dit ook niet afdwingen.
De andere partij heeft geen recht op schadevergoeding. De andere partij kan de overeenkomst wel ontbinden.
Is corona een onvoorziene omstandigheid?
Ja, contractspartijen hebben bij het aangaan van het contract zeer waarschijnlijk geen rekening gehouden met de corona pandemie en de vergaande gevolgen die deze nu heeft.
Wat zijn de gevolgen van een geslaagd beroep op onvoorziene omstandigheden?
Je kunt wijziging of ontbinding van het contract vorderen bij de rechter. De rechter zal zoveel mogelijk aansluiting zoeken bij hetgeen partijen bij het aangaan van de overeenkomst hebben bedoeld en hoe de risicoverdeling tussen hen was. Als uitgangspunt lijkt 50/50 redelijk nu niemand schuld heeft aan de huidige crisis. Maar, een partij mag niet commercieel beter worden van een wijziging. Dus zal de rechter aan de hand van het contract correcties op dit uitgangspunt aanbrengen. Eventuele voordelen die een partij geniet (denk aan een tegemoetkoming vanuit de overheid) dienen daarin ook te worden meegenomen. Bij contracten die langlopend zijn, ligt het voor de hand dat de rechter een tijdelijke wijziging uitspreekt, voor zolang als nodig tijdens de coronacrisis en eventuele nasleep daarvan.
Ik ben zzp’er- en mijn opdrachtgever heeft gewoon opgezegd zonder een beroep te doen op overmacht of onvoorziene omstandigheden . Kan dat zomaar?
Ja, als er geen contract is waarin iets is bepaald, val je terug op de wet. De wet geeft bepalingen voor de overeenkomst van opdracht. De opdrachtgever kan op ieder gewenst moment de opdracht opzeggen, zonder opgaaf van reden. Hij hoeft zich dus niet af te vragen of er sprake is van overmacht of onvoorziene omstandigheden. De opdrachtgever is wel de afgesproken vergoeding verschuldigd voor het werk dat je al hebt gedaan. Als er een vaste prijs voor de totale opdracht is afgesproken, dan kan het zijn dat de opdrachtgever toch een deel van de prijs moet betalen. Maar dat zul je moeten uit onderhandelen.
Heb je ook een vraag? Stel hem gerust via onze website, per mail of telefonisch.